Domowe lody: 7 prostych i zdrowych przepisów

Lody z twarogu i mango

Lato już tu jest, a wraz z nim ochota na orzeźwiające smakołyki. Jednym z najpopularniejszych wyborów w upalne dni są lody. Jeśli lubisz letnie eksperymenty w kuchni, mamy dla Ciebie przepisy na domowe lody. Ich przygotowanie jest proste, zdrowe i nie zajmie Ci dużo czasu.

 

1. Lody z twarogu i mango 

Ten przepis to świetna opcja dla tych, którzy unikają śmietany, ale marzą o kremowych, pysznych lodach. Wystarczy kilka składników i blender.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 200 g twarogu (lub roślinnego odpowiednika, np. twarogu sojowego)
  • 4 łyżki miodu (lub innego słodzika według preferencji)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksuj mango z twarogiem, miodem i wanilią na gładką masę.
  3. Przelej masę do foremki i włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
  4. Podawaj i ciesz się zdrowymi, orzeźwiającymi lodami.

Lody z twarogu i mango

 

2. Lody bananowo-czekoladowe

Banany doskonale nadają się do przygotowania kremowych lodów, a w połączeniu z kakao tworzą naprawdę pyszną i zdrową kompozycję.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki kakao
  • 1–2 łyżki miodu (lub innego słodzika)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • śmietanka, mleko lub twaróg (w zależności od upodobań)

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banany i zamroź je.
  2. Po zamrożeniu pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. W blenderze zmiksuj banany z kakao, miodem i wanilią na gładką masę.
  4. Możesz dodać mleko, śmietankę lub twaróg, ale jeśli banany są bardzo dojrzałe, nie jest to konieczne.
  5. Przelej masę do foremki i włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny.
  6. Podawaj i delektuj się pysznym połączeniem banana i czekolady.

Lody bananowo-czekoladowe

 

3. Zdrowe lody kokosowe (bez laktozy)

Lody kokosowe to świetna opcja dla osób unikających laktozy. Przepis jest wyjątkowo prosty i bardzo smaczny.

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mleko kokosowe z miodem (lub syropem) i wanilią.
  2. Przelej masę do foremki na lody lub plastikowego pojemnika.
  3. Wstaw do zamrażarki na 4 do 6 godzin.
  4. Podawaj i delektuj się delikatnymi, orzeźwiającymi lodami kokosowymi.

Zdrowe lody kokosowe

 

4. Lody truskawkowe na mleku migdałowym (wegańskie)

Ten przepis to idealna propozycja dla wegan oraz osób unikających laktozy. Truskawki są bogate w witaminy i antyoksydanty, dzięki czemu te lody to doskonały wybór na letnie orzeźwienie.

Składniki:

  • 250 g świeżych lub mrożonych truskawek,
  • 200 ml mleka migdałowego (można użyć także kokosowego),
  • 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki (jeśli używasz mrożonych, pozwól im lekko się rozmrozić).
  2. Zmiksuj wszystkie składniki – truskawki, mleko, syrop i ekstrakt waniliowy – na gładką masę.
  3. Przelej mieszankę do formy i włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
  4. Podawaj i delektuj się orzeźwiającymi, truskawkowymi lodami.

Lody truskawkowe na mleku migdałowym

 

5. Lody z awokado i limonką

Awokado to nie tylko wartościowy składnik odżywczy, ale też świetna baza do przygotowania kremowych lodów. W połączeniu z limonką nadaje deserowi przyjemną, orzeźwiającą nutę.

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado
  • około 5–7 łyżek naturalnego jogurtu
  • 200 ml śmietanki 30% do ubijania
  • 5 łyżek mleka skondensowanego (opcjonalnie)
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Obierz awokado i usuń pestki.
  2. W blenderze zmiksuj awokado z jogurtem, dodaj mleko skondensowane i sok z limonki.
  3. Ubij śmietankę na sztywną pianę.
  4. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą z awokado.
  5. Przelej całość do pojemnika i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny.
  6. Podawaj i ciesz się egzotycznymi, kremowymi lodami z awokado i limonki.

Lody z awokado i limonką

 

6. Lody z borówek i jogurtu (bez laktozy)

Ten przepis to świetna propozycja na orzeźwienie w upalne dni – dzięki borówkom dostarczysz sobie solidną dawkę antyoksydantów.

Składniki:

  • 200 g borówek (świeżych lub mrożonych)
  • 200 g jogurtu bez laktozy lub jogurtu roślinnego
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzika
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj borówki z jogurtem, miodem i wanilią na gładką masę.
  2. Przelej mieszankę do foremek na lody lub do pojemnika.
  3. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
  4. Podawaj i rozkoszuj się orzeźwiającymi lodami borówkowymi.

Lody z borówek i jogurtu

 

7. Lody z ananasa i kokosa

Ananas i kokos to tropikalne smaki, które doskonale się uzupełniają, tworząc orzeźwiający i zdrowy deser.

Składniki:

  • 300 g świeżego lub mrożonego ananasa
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ananasa na drobne kawałki i wrzuć do blendera.
  2. Dodaj mleko kokosowe i miód, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę.
  3. Przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
  4. Podawaj i delektuj się tropikalnymi lodami.

Lody z ananasa i kokosa

 

Domowe lody to świetna opcja dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się orzeźwiającym deserem bez dodatku sztucznych składników i zbędnych ulepszaczy. Pamiętaj, aby dostosować ilość słodzika do własnych upodobań – tak, by lody smakowały dokładnie tak, jak lubisz. A jeśli masz ochotę poeksperymentować z własnymi lodami na patyku, zainwestuj w foremki i spraw radość sobie oraz najbliższym.